Zimní kabát si většinou pořizujeme na více sezón, protože jeho pořizovací cena není zrovna nízká a kabát se také často stává srdcovou záležitostí, které se po jedné sezóně nechceme zbavit.

Kabát bývá ušitý z kvalitních mateirálů a řekněme si pravdu, čím kvalitnější materiály, tím vyšší nároky na patřičnou péči. Takže aby nám kabát zůstal stále pěkný, ideálně jako nový musíme mu věnovat speciální péči.

Při běžném znečištění nemůžete kabát hodit prostě do pračky a následně sušičky, takovým čištěním si můžete kabát trvale poškodit či zničit. Stačí se držet několika málo kroků a Váš kabát tak může být jako nový i několik let.

Pojďte se s námi podívat, co všechno pro zachování krásy kabátu můžete udělat....

1. pravidlo - ZAČÁTEK SEZÓNY 

Kabátová sezóna začala a Vy chcete vytáhnout svůj oblíbený kabát a začít ho nosit. Pokud jste při konci loňské sezóny dodrželi pravidla viz. bod 5, tak můžete kabát jen vytáhnout z obalu na oděvy a začít ho vesele nosit, obal totiž udrží oděv v čistotě. 

2. pravidlo - PO PŘÍCHODU Z VENKU

Po příchodu z venku nemůžete kabát pověsit ihned do skříně. Kabát je dobré pověsit na ramínko a nechat ho vyvětrat. Kabát je totiž ušitý ze silného materiálu, který do sebe absorbuje vlhkost ze vzduchu a také Váš pot.

3. pravidlo - BĚŽNÉ ZNEČIŠTĚNÍ

Pří běžném nošení se samozřejmě stane, že se kabát znečistí. Může se jednat o přichycení vlasů, chlupů. Právě na vlasy a chlupy je velmi osvědčený lepivý váleček, díky kterému z kabátu vlasy i chlupy jednoduše odstraníte. Pokud se stane, že si lem kabátu zašpiníte blátem, také to jde vyřešit bez návštěvy čistírny a to jednoduše, bláto nechejte zaschnout a potom ho kartáčem vykartáčujte. Pokud Vám ovšem kabát znečistil například make-up na límci je určitě ideální dát kabát vyčistit do čistírny. Určitě není vhodné s kabátem nějak experimentovat!

Kabát je možné také čistit napařovačem. Vždy sledujte cedulky na kabátě, jaká teplota je při čištění a žehlení povolená. Kabát napařovačem vyčistíte následovně: Kabát nejdříve napařte pomocí napařovače, nechejte páru chvíli vstřebat (stačí několik vteřin) a následně kabát šetrně vykartáčujte.

Pozor! Není kabát jako kabát a vždy musíte brát ohledy na jeho materiál a také barvu. 

4. pravidlo - ŽMOLKY 

Na vlněné látce se mohou tvořit nevzhledné žmolky, díky kterém veškeré oblečení i kabáty vypadají staře a onošeně. Na žmolky platí jen odstraňovač žmolků (odžmolkovač), malý přístroj podobný holicímu strojku, který žmolky šetrně odstraní. Nikdy nezkoušejte žmolky odstranit žiletkou, riskujete, že si proříznete látku.

5. pravidlo - KONEC SEZÓNY

Kabátová sezóna končí a Vy byste rádi Váš kabát nosily i další sezóny v plné kráse. Jistě, stačí dodržet pár pravidlem a není to problém.

Nejdříve je potřeba nechat kabát vyčistit v čistírně. Není dobré uschovávat nevyčištěný kabát, špína se do kabátu ještě více zažere a potom si s tím nemusí poradit ani čistírna. 

Kabát neskládejte do krabice, vlákna v kabátu by se dlouhým ležením přelámala! Kabát pověste na ramínko a uložte do obalu na oděvy tzv. pytle. Nezapomeňte zkontrolovat, zda spodní lem visí v pytli volně.  

TIP: Přidejte do obalu kousek cedrového dřeva, které odpuzuje moly.