Ať už si pořizujete dražší kousky oblečení či levnější, všechny si zaslouží odpovídající péči.

Také se Vám stalo, že sotva jste si nový kousek oblečení oblíbili, tak se praním a žehlením srazil, sežmolkoval nebo vyblednul? Důvodem proč se toto děje, je neznalost pravidel o údržbě oblečení.


Představíme Vám několik pravidel a rad pro snadnou a efektivní údržbu Vašeho oblečení.





Co znamenají štítky na oblečení?

Proč prát nové prádlo?

Určitě doporučujeme nejdříve nově zakoupené oblečení vyprat a výrazně tím snížit koncentraci chemických látek. Tím se zbavíte i prachu z továrny a skladů, kde nikde nevíte, v jakém prostředí se prádlo nacházelo. Nezanedbatelná je i hygienická stránka věci.

Jak prát jemné prádlo?

Zvolte program pro jemné praní s co nejnižší teplotou. Maximálně by teplota praní spodního prádla měla dosahovat 30°C. Použijte šetrný prací prostředek ideálně v tekuté formě, abyste zabránili usazeninám a rozvoji nepříjemných alergií.

Pro šetrné praní prádla doporučujeme použití pytlíků na praní. Zajistí bezpečné praní podprsenky, krajkového spodního prádla, jemných košilek a dalšího jemného prádla.

Košík na praní podprsenky
PRYM
Sáček na praní
PRYM
Sada sáčků na praní
PRYM

Jaká je ideální teplota praní?

Obecně platí, že při praní běžně znečištěného oblečení stačí praní na 30 °C. Snížení teploty praní je také užitečné pro vaši peněženku - uvádí se totiž, že pouhým snížením teploty o 10 °C lze ušetřit 30 až 40 % nákladů na energie.


Proč se prádlo žehlí?

Vlhké prádlo se může stát zdrojem kvasinkové nákazy a dalších komplikací způsobených nezvanými hosty ve spodním prádle. To se týká zejména výrobků ze syntetických materiálů, ale také například z hedvábí. Žehlička svým žárem všechny nežádoucí „společníky“ spolehlivě zlikviduje.

Jak šetrně a efektivně prádlo žehlit?

Opět je třeba sledovat štítky na prádle, které Vám napoví, jakou teplotu můžete při žehlení použít. Skvělou alternativnou klasických žehliček jsou pro domácí žehlení napařovače a pro žehlení většího objemu prádla zase mandly a žehlící lisy

Malé a cestovní napařovače
SteamOne
Velké napařovací systémy
SteamOne

Pro šetrné žehlení prádla klasickou žehličkou je dobré použít žehlící plátno nebo povlak na žehličku. Nezapomínejte také na čištění žehlící plochy, která často bývá znečištěná a na prádle tak potom ulpívají nečistoty. 

Žehlící plátno
PRYM

Povlak na žehličku
PRYM
Čistič žehličky
PRYM

Proč prádlo nevoní?

Prádlo zapáchá už při vyndávání z pračky? To může mít hned několik příčin: špatné dávkování pracího přípravku nebo jeho nevhodný výběr, nedostatečně udržovaná pračka a časté praní na nízké teploty. No a samozřejmě to, že prádlo zapomenete včas vyndat a necháte ho v bubnu vlhké několik hodin.

Jak provonět prádlo bez aviváže?

Stačí navonět kapesníček oblíbeným parfémem nebo vonným olejíčkem. Kapesník pak schovejte do pytlíčku nebo punčošky a nechejte mezi oblečením.

Jak prádlo změkčit bez aviváže?

Zde existuje hned několik tipů. Do prádla můžete přidat trochu octa, nemusíte se bát, že by prádlo bylo octem cítit. Navíc tím zamezíte usazování vodního kamene v pračce. Další možností je používání sušičky na prádlo, ta totiž prádlo krásně provzdušní, zde ovšem musíte opět sledovat značky na oblečení. Pro změkčení prádla můžete použít také napařovač, pára provzdušní vlákna na oděvu a jako bonus budete mít prádlo dezinfikované a šetrně vyžehlené. 

Jak zabránit vzniku žmolků?

Vzniku žmolků zabráníte opět šetrným praním. Na žmolky nejvíce trpí vlněné oděvy. Perte vlněné oblečení naruby nebo v povlaku na polštář, ušetříte tak jeho vlákna před třením. Ovšem vznik žmolků lze jen oddálit, jejich vzniku je těžké se úplně vyhnout.

Jak se zbavit žmolků?

Při sušení v sušičce k oblečení vložte kus tkaniny z nylonu, ten v sušičce perfektně zachycuje žmolky. Při praní i sušení prádla v sušičce můžete použít kuličky do prádla, které Vaše prádlo žmolků jednoduše zbaví. Dále můžete zvolit odžmolkovávače nebo strhávače žmolků

Kuličky do prádla

Odstraňovač žmolků
PRYM

Strhávač žmolků

Jak udržet prádlo čisté bez častého praní?

Vaše prádlo je denno denně vystavováno vnějším vlivům. Ať už při běžném nošení, při cestování nebo při ukládání oblečení ve skříni, ani tam totiž není oblečení zcela v bezpečí. Na cestách i ve skříni udrží Vaše prádlo v bezpečí obal na oděvy. Pokud je Vaše prádlo znečištěno prachem či chlupy, můžete použít čistící váleček nebo kartáč, který oděv snadno vyčistí. Čistič skvrn za sucha je rychlé a efektivní řešení pro vyčistění mastnot a jiných odolných skrvn v situaci, kdy pračku prostě použít nemůžete. 

Obal na oděvy Čistící váleček
PRYM
Kartáč na oděvy
TEXI
Čistič skvrn
SPIRIT

Věřte, že pokud dopřejete svým oděvům odpovídající péči, zúročí se Vám to! Za zkoušku to stojí, co myslíte?